Geschiedenis

Rond 1200 is het ontstaan op de stuwwal.In de omgeving van het Dorpsstraat zijn bij rioleringswerken de oudste sporen van bebouwing gevonden,gemeten naar de dikte van de bewoningslaag. Maar naar alle waarschijnlijkheid zijn de alleroudste sporen van bewoning verzwolgen door de Zuiderzee.Floris V van Holland is in 1296 bij Muiderberg vermoord.   

 

Piet Lieftinck is hier in 1902 geboren. in 1991 werd in het dorpje een beeldje onthuld ter herinnering aan het tientje van Lieftinck. Bekende Muiderbergers zijn onder andere de componist Gustaaf Adolf Heinze die hier van 1884 tot zijn dood in 1904 woonde en werkte en burgemeester Niënhuys Ruys (1899-1904) die medeoprichter en later ook voorzitter was van de Vereeniging tot bevordering van het Vreemdelingenverkeer "Floris V", de voorloper van het huidige VVV.

Te Muiderberg bevindt zich de grootste Joodse begraafplaats van Nederland. De begraafplaats is in 1642 gesticht door Hoogduitse joden en samengevoegd met de daarnaast in 1660 door Poolse joden gestichte begraafplaats. De ontvangstruimte en het metaarhuis dateren uit 1933. Ze zijn ontworpen door Harry Elte.

In 1910 werd de opdracht gegeven voor de bouw van Fort bij Muiderberg als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fortwachtershuis, De Coehoorn, werd in 1913 opgeleverd, maar van de rest van het fort is alleen de fundering aangelegd. De Eerste Wereldoorlog toonde de kwetsbaarheid van de forten van de Stelling aan en de bouw werd gestaakt. Na de Tweede Wereldoorlog zijn op het terrein nog Ambonezen opgevangen die aan het begin van de vijftiger jaren Indonesië moesten verlaten. Van het fort is nu niets meer te zien, met uitzondering van de fortwachterswoning.

Muiderberg is één van de oudste badplaatsen van Amsterdam. De Zeeweg vormt de Boulevard met een aantal bankjes. Op het lager gelegen strand bevinden zich een aantal strandtenten en het water blijft tot de vaargeul ondiep en is afgezet met een ballenlijn en daarom zeer geschikt voor kinderen. De meeste mensen uit Muiderberg werken in Amsterdam.

Tot 1 januari 2016 behoorde Muiderberg tot de gemeente Muiden. Als gevolg van een gemeentelijke herindeling werd Muiden met Bussum en Naarden samengevoegd tot de fusiegemeente Gooise Meren.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb